Türkmencamili Mahallesi, Oğuzların Beğdili ve Avşar boylarına mensup Hotamış Türkmenlerinden gelmektedir. Moğolların Merv ve Horasan'ı idaresi altına almasıyla birlikte, bu Türkmenler önce Anadolu'ya, daha sonra Suriye'ye geçip Halep bölgesine yerleşmişlerdir.

Oğuzların (Türkmenlerin) Beğdili ve Avşar boylarına mensup olan Hotamış Türkmenleri, Fırat Nehri kıyısındaki susuz ve verimsiz topraklara sahip Rakka ve Caber bölgelerine 1691 yılında zorla iskân edilmiştir. Ancak, bu topraklarda zorlanan Hotamış Türkmenleri, 18. yüzyılın başlarında oymak beyleriyle birlikte hareket ederek, Çukurova ve Kozan üzerinden yollarına devam etmek istemişlerdir. Anadolu’ya geçmeye çalışan bu Türkmenler, Adana Beylerbeyi ile karşı karşıya gelmiş ve bir çatışmayı göze alarak çemberi yarıp Torosları aşmayı başarmışlardır.

Anadolu’ya geçtikten sonra, Hotamış Türkmenleri Niğde ve Aksaray yöresinde Taşpınar Köyü’ne yerleşmiştir. Ancak, bu bölge ticaret kervanları ve hac kafilelerinin geçtiği bir nokta olduğundan dolayı, sık sık eşkıyalar ve asker kaçaklarının saldırılarına maruz kalıyordu. Taşpınar Köyü'nde yaşanan bu güvenlik sorunları ve yerleşim yerinin yetersiz kalması nedeniyle, Türkmenler daha güvenli bir yer arayışına girmiştir. Bu süreçte, Türkmenler Suğur Köyü’ne yerleşmişlerdir. Yeni yerleşimlerinde bölgenin güvenliğini sağlayarak, köyün adını "Hotamış" olarak değiştirmişlerdir. Hotamış Türkmenlerinin bu bölgedeki etkinliği, zamanla İç Anadolu bölgesinin genel güvenliğinin sağlanmasına da katkıda bulunmuştur.

Hotamış Türkmenlerinin Suriye’nin Halep bölgesinden başlayarak, Çukurova ve Aksaray üzerinden gelen meşakkatli ve ızdırap dolu yolculukları, 1750’li yıllarda Hotamış’ı yurt edinmeleriyle sona ermiştir. Bu süreçte, Hotamış’a bağlı birçok oba ve yayla meydana getirilmiştir. Bugünkü Hotamış’ı oluşturan Taşpınar Mahallesi Beğdili oymağı, Şabanlı Köyü Avşarlı oymağı, ve Mescidli adıyla anılan yerde kurulan Türkmencamili de Şefaatli oymağı tarafından temsil edilmektedir.

Türkmencamili Mahallesi, önceden "Mescidli" adıyla anılan ve Hotamış’a bağlı bir yerleşim yeri iken, 1873 yılında "Kocadoksan" olarak bilinen büyük kıtlık sonrasında müstakil bir köy olmuştur. Bu kıtlık sırasında Türkmenler, çeşitli yayla ve obalarda dağılarak köy ve kasabalar oluşturmuşlardır. Türkmencamili, adını ibadethanesinden almakta olup, bu yerleşim yerinde eski zamanlardan beri bir cami bulunmasından dolayı "Camiliköy" olarak da anılmıştır.

Türkmencamili Mahallesi, Karapınar ilçesi Hotamış nahiyesine bağlı iken 12 Şubat 1930’da buradan ayrılıp Çumra ilçesine bağlanmıştır. 1998 yılında belde statüsü kazanmış ve 1999 belediye seçimleriyle ilk belediye başkanını seçmiştir. 1999 yılında yapılan seçimlerde İsmail Ateş kasabanın ilk belediye başkanı olmuştur. 2004 yılında Harun Reşat Ersöz, 2009 yılında ise Sabri Sarılar belediye başkanı seçilmiştir. 2014 yerel seçimleri sonrasında köy statüsünden mahalle statüsüne dönüştürülerek, Çumra’ya bağlı Türkmencamili Mahallesi adını almıştır.